Valentín - čo ste možno (ne)vedeli

Sviatok svätého Valentína sa začal sláviť v roku 496 a táto tradícia pretrvala dodnes. Ako tento sviatok vznikol, kto bol Valentín a aké valentínske zvyky majú v rôznych krajinách? Čítajte a dozviete sa. 

iStock-587536508

Kúsok histórie 

V 3. storočí nášho letopočtu vládol v Ríme cisár Claudius ll. Keďže často viedol vojny a potreboval dostatok bojovníkov, zakázal všetky zásnuby a svadby v Ríme. Slobodní muži boli totiž ochotnejší bojovať za svoju vlasť. Avšak lekár a kňaz Valentín začal napriek zákazu zamilované páry tajne sobášiť. Cisár odsúdil Valentína na trest smrti a 14. februára ho popravili. Pred smrťou stihol napísať ľúbostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zamiloval. Podľa legendy to bolo prvé valentínske prianie na svete. Spomínate si na svoju prvú valentínku? Tento rok stavte na sofistikovanejšiu verziu. Vyznajte svoju lásku originálne. Valentínsky box so srdiečkovými ponožkami je perfektným darčekom pre Vašu polovičku. Tieto ponožky plné lásky potešia každého kto je ľúbený, zaľúbený alebo oboje. 

Valentín vo svete

Keď sa povie Valentín, predstavíme si romantickú večeru a kyticu ruží, ale nie všade vo svete to majú rovnako. Každá krajina má v deň zamilovaných trochu iné zvyky. Napríklad v Taliansku bol tento deň pôvodne oslavovaný ako sviatok príchodu jari. Zamilovaní ľudia sa schádzali v parkoch a čítali si romantické básne. Prvý muž, ktorého nezadané dievča na svätého Valentína uvidelo, sa mal do roka stať jej manželom. V Anglicku si dievčatá tiež privolávali lásku, ich nastávajúci sa im mal zjaviť vo sne. Fínsko a estónsko oslavujú 14. februára deň priateľstva, kedy si priatelia dávajú medzi sebou dary. V Nórsku a Dánsku posielajú veršované valentínky výhradne muži ženám. Úlohou žien je do Veľkej Noci uhádnuť, kto im anonymné prianie poslal. Naopak v Japonsku zahŕňajú pozornosťou práve ženy mužov a obdarúvajú ich čokoládou. 

Deň svätého Valentína je peknou príležitosťou pripomenúť tomu, kto pri nás vždy stojí, že ho ľúbime a je pre nás dôležitý. Nech je to ktokoľvek. Hoci, hovorí sa, že lásku by sme si mali vzájomne prejavovať nielen na Valentína, ale po celý rok :).

Lucia Minárová