Medzinárodný deň žien

Medzinárodne uznávaný sviatok MDŽ sa každoročne oslavuje 8. marca. K výročiu štrajku krajčírok, ktoré pochodovali v roku 1908 newyorskými ulicami, ho zaviedla OSN až v roku 1975. Tieto ženy bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti zlým pracovným podmienkam a nízkemu platu.

Prvýkrát sa MDŽ oslavoval vo februári 1909. Dátum 8.marec sa ustálil až po 1.sv.vojne. Sviatok sa začal čoraz viac rozširovať a dodnes sa ním oslavuje ženskosť a emancipácia.

V ČSSR sa prvýkrát oslavoval v roku 1921. Počas 2.sv.vojny bol sviatok zrušený a obnovili ho až v roku 1946.

Medzinárodný deň žien vo svete

V Taliansku v tento deň môžete nájsť na každom roku žlté mimózy, ktoré sa s týmto sviatkom spájajú a považujú sa za symbol ženskej sily a citlivosti.

Číne veľa firiem poskytuje ženám poldňové voľno, aby si mohli užiť svoj deň a osláviť ho. Sviatok sa štýlom osláv podobá na Valentína.

V mnohých krajinách ako je napr. už spomenutá Čína, Kuba, Vietnam, Bielorusko, Rusko, Ukrajina, Mongolsko, Afganistan, Uganda atď. sa stal Medzinárodný deň žien dokonca štátnym sviatkom. V Srbsku, Albánsku, Macedónsku a Uzbekistane ho oslavujú spolu s Dňom matiek.       

Vedeli ste, že vďaka MDŽ sa dostali ženy k volebnému právu? V marci 1917 sa ruské ženy vybrali do ulíc protestovať za „chlieb a mier“, čo sa cárovi Mikulášovi II. Nepozdávalo až tak, že vydal rozkaz na zastrelenie každej ženy, ktorá neustúpi. Ženy si však naďalej stáli za svojim, čo viedlo až k abdikácii cára a následne dočasná vláda udelila ženám volebné právo.

MDŽ má každý rok svoju oficiálnu tému a farby, ktoré ho symbolizujú sú fialová, ktorá je symbolom spravodlivosti a dôstojnosti, zelená, ako symbol nádeje a biela, symbolom čistoty.

Nezabudnite a pripomeňte si aj vy tento významný deň 8.3. a potešte nežnejšie pohlavie milým darčekom, možno aj z našej širokej ponuky darčekových balení.