Víno - nápoj bohov

Niet nápoja, o ktorom by bolo toľko povedané, napísané, zveršované a spievané. Víno vytvára príjemnú atmosféru a navodzuje dobrú náladu. Kvalitné víno, dobré jedlo a príjemná spoločnosť pôsobia ako balzam na dušu. 
Kúsok histórie

Vínna réva je staršia ako ľudstvo samé. Prvá písomná zmienka o víne sa objavuje už v Starom zákone. Popisuje ako Noe prežil potopu, vystúpil z archy a vysadil vinič na výrobu vína. Najstaršia fľaša vína má takmer 1700 rokov. Bola objavená v Nemecku a nachádza sa v Historickom múzeu Pfalz. Viete odkiaľ pochádza zvyk štrngania pohármi? Zaviedli ho starí Rimania zo strachu z otrávenia svojimi nepriateľmi. Štrngali si tak silno, že víno vyprsklo aj do susedných pohárov. Ako to, že sa nerozbili? Vtedy sa používali čaše z dreva alebo kovu.

vino3

Vychutnávajte ako Francúzi

Je dobre známe, že najväčšími producentmi, ale najmä milovníkmi vína sú Francúzi. Majú najlepšie vína na svete, ale zároveň aj najdrahšie. Francúzi si vážia víno a pijú ho nie preto, aby otupili svoje zmysly, ale aby ich prebudili. Každý pohár vína si vedia vychutnať s osobitným pôžitkom. Ak sú pozvaní k niekomu na večeru, je takmer isté, že prinesú fľašu starostlivo vybraného vína ako prejav úcty a vďaky voči hostiteľovi. Vo Francúzsku sa víno nepije samostatne, ale zásadne k jedlu. 

Ako servírovať víno

Nezabudnite ho vychladiť na vhodnú teplotu. Chuť bieleho vína sa najlepšie rozvinie pri teplote 10 až 13 stupňov, červenému lichotí o niečo vyššia teplota. Na etikete by mala byť uvedená doporučená teplota pre dané víno. vino2Voľba vína a tiež jeho nalievanie je úlohou pánov, dáma si nikdy nenalieva sama. Ak nejde o šampanské, ktoré sa nalieva takmer po okraj, pohár plníme do jednej tretiny. Chute a vône potrebujú svoj priestor aby sa dokonale rozvinuli. Znovu dolievame až keď je pohár prázdny. Pohár držíme vždy za stopku, aby sa víno nezohrialo. 

Dobré víno je skutočné umenie, ktoré dokáže podčiarknuť výnimočné chvíle. Ak milujete víno, tieto ponožky od Paradoo by nemali chýbať vo Vašom šatníku. Odviažte sa a ukážte svoj vycibrený vkus!


Lucia Minárová