Ako začať s otužovaním?

/upozornenie: Pred akoukoľvek formou otužovania odporúčame konzultovať prípadné kontraindikácie s Vašim lekárom a začiatočníkom odporúčame otužovať vždy v sprievode skúsenejších otužilcov. Autorka článku nie je lekárka./

Otužovanie má priaznivý vplyv na zdravie a imunitu, ale tiež pevnú vôľu. Ak Vás láka vyskúšať si to na vlastnej koži, ale neviete ako začať, čítajte ďalej. Pripravili sme si niekoľko zaujímavých tipov nielen pre začiatočníkov. 

Otužovanie vzduchom

Keď sa povie otužovanie, mnoho ľudí si pod tým predstaví “ľadové medvede”, čiže otužilcov, ktorí sa vrhajú do studenej vody hoci aj v januári. K takémuto počinu však vedie niekoľko krokov, ktorými môžete začať aj vy. Pre starších alebo citlivejších ľudí je ideálne začať otužovať sa studeným vzduchom. Vzduch odoberá telesné teplo 25 krát pomalšie ako voda. Otužovanie pomocou chladného vzduchu môžete pozvoľna zakomponovať do bežného života. Skúste znížiť teplotu v byte o jeden stupeň, v spálni o dva. V noci nekúrte v spálni vôbec alebo si na noc pootvorte okno. Vďaka čerstvému vzduchu sa zlepší nielen Vaša imunita ale aj kvalita Vášho spánku. Ráno si zacvičte pri otvorenom okne. Keď idete len vysypať smeti alebo vyvesiť bielizeň, neobliekajte si bundu. Pokúste sa vydržať aspoň pár minút a neskôr tento čas predlžujte. Obliekajte sa ľahšie ako ste zvyknutí. Prvé pokusy môžu byť nepríjemné ale postupne sa telo adaptuje. 

Otužovanie vodou

otužovanie vo vode

Efektívny spôsob, ako sa začať otužovať je studená sprcha. Musíte si však vyčleniť ráno aspoň 5 minút. Ak nestíhate každý deň, postačí aj 3 krát do týždňa. Studená voda Vás tak naštartuje, že nebudete potrebovať ani rannú kávu. Nikam sa neponáhľajte, prvý týždeň začnite s vlažnou vodou len niekoľko sekúnd. Riaďte sa podľa svojich pocitov ale hranicu stále posúvajte. Od nôh a rúk postupne prejdite na celé telo okrem hlavy. Sprchovanie by malo trvať v zime 1-3 minúty, v lete pokojne aj 5 minút. Pred aj po sprchovaní sa venujte približne 1 minútu cvičeniu, aby ste sa zahriali. Večer sa nikdy nesprchujte ľadovou vodou, mohli by ste mať problémy so spánkom. Pred spaním si radšej doprajte príjemnú teplú sprchu alebo relaxačný kúpeľ s výživným prírodným mydlom, ktoré prevonia Vašu pokožku

Druhou možnosťou je otužovať sa v prírode. Ak máte nablízku jazero, začnite v lete plávať 1 krát do týždňa a na jeseň v tom plynule pokračujte. Ako sa bude voda postupne ochladzovať, vy si budete privykať na nižšiu teplotu. Ak má voda viac ako 20°C, plávanie je časovo neobmedzené. Ak sme začiatočníci, pri teplote vody 15-20°C plávame maximálne 40 minút, pri teplote vody 10-15°C 30 minút, pri teplote vody 5-10°C do 10 minút, pod 5°C do 5 minút. To je odporúčanie, vždy sa treba riadiť predovšetkým vlastným pocitom. Tieto dve metódy - sprchovanie a otužovanie v jazere - môžete aj kombinovať. Prvé priaznivé účinky na Vaše zdravie sa prejavia už po 2-3 mesiacoch, avšak skutočným “otužilcom” sa stanete až po 2 rokoch. 

 Deti a otužovanie

Keby sme deťom dali viac voľnosti, zistili by sme, že od útleho detstva majú sklon k otužovaniu. Odmietajú šále a rukavice, máčajú sa v studenom potoku, chcú chodiť naboso, váľajú sa v snehu. Jednoducho, nemajú ešte vytvorené zbytočné predsudky voči chladu. Nechajme ich nech si to vyskúšajú, ale s mierou. Dôležitý je pobyt na čerstvom vzduchu za každého počasia. Neobliekame deťom zbytočne veľa vrstiev. V byte by sme mali často vetrať a hlavne neprekurovať. Otužovanie studenou sprchou je vhodné od 3 rokov.

deti a otužovanieOtužovanie má pozitívny vplyv nielen na fyzické zdravie, ale aj na psychiku. Studená voda spôsobí produkciu stresových hormónov, ktoré spôsobia, že sa budete cítiť silnejší a vyrovnanejší. S každou ďalšou prekonanou métou v otužovaní budete ľahšie prekonávať výzvy aj v bežnom živote. 

 

Lucia Minárová