7 najlepších “vesmírnych” filmov 3. tisícročia

Za posledných 20 rokov uzrelo svetlo sveta pomerne dosť filmov, ktoré sa odohrávajú vo vesmíre. Máme pre Vás niekoľko skvelých tipov, ktoré premenia dlhé zimné večery na vzrušujúce výpravy do neznáma. 

Gravitácia (2013)

Tento bravúrny film Alfonsa Cuaróna otvoril 70. Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Je považovaný za jeden z najlepších filmov roku 2013 a získal množstvo ocenení. Veľký podiel majú na tom okrem špičkových vizuálnych efektov aj hlavné postavy. Charizmatická dvojica astronautov Ryan Stone (Sandra Bullock) a Matt Kowalski (George Clooney) uviazla vo vesmíre. Ich raketoplán bol zničený a v tej chvíli je ich osud spečatený. Podarí sa im dostať sa späť na Zem? Pripravte sa na intenzívny filmový zážitok.

iStock-176882839

Interstellar (2014)

Myšlienka cestovania v čase ľudí od nepamäti fascinovala a nie je tomu inak ani dnes. Režisér Christopher Nolan to dobre vie. Klimatické podmienky sa stále zhoršujú, budúcnosť na planéte Zem je neperspektívna a hrozí zánik ľudskej civilizácie. Tím dobrovoľníkov sa vyberie hľadať vhodné miesto pre život v inej galaxii. Pristanú na planéte Miller, čas tu však plynie úplne inak ako na Zemi. 

Moon (2009)

Režijný debut britského režiséra Duncana Jonesa z roku 2009 sa naozaj vydaril. Ide o neprehliadnuteľný sci-fi snímok o astronautovi na Mesiaci. Jeho úlohou je kontrolovať ťažbu vzácneho plynu, ktorý je používaný na Zemi ako palivo. Má to však jeden háčik -  musí tu zostať 3 roky a to je až príliš dlhá doba. Tesne pred koncom misie sa začnú diať nevysvetliteľné veci a Vy budete pri tom. 

Sunshine (2007)

Režisér kultového Trainspottingu Danny Boyle opäť nesklamal. Píše sa rok 2057, Slnko postupne vyhasína a Zem mrzne. Osemčlennú posádku vesmírnej lode Icarus ll čaká nebezpečná misia - pokus o znovuzrodenie Slnka pomocou bomby. Pripravte sa na dynamický dej a dychberúce špeciálne efekty. 

Marťan (2015)

Pozornosť si zaslúži aj film Ridleyho Scotta Marťan, ktorý bol inšpirovaný rovnomennou knižnou predlohou Anthonycho Weira. Matt Damon v hlavnej úlohe získal Zlatý glóbus. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) sa ocitne na Marse úplne sám. Dokáže prežiť na tejto nehostinnej planéte a vyslať signál na Zem že je nažive? 

Pasažieri (2016)

Morten Tyldum spojil romantiku, dobrodružstvo a sci-fi do dokonalej harmónie a vznikli Pasažieri. Predstavte si, že spolu s ďalšími 5000 pasažiermi cestujete na vesmírnej lodi, aby ste osídlili inú planétu. Cesta trvá 120 rokov a jediná možnosť, ako takú dlhú dobu prežiť je celý čas prespať v špeciálnom boxe. Všetci spia ale vy sa kvôli poruche v systéme prebudíte o 90 rokov skôr. Čo by ste urobili? Jim (Chris Pratt) sa po dlhých mesiacoch samoty rozhodol prebudiť jednu z pasažierok, krásnu Auroru (Jennifer Lawrence). Čaká ich spoločný boj nielen o lásku ale aj o život. 

Prvý človek (2018)

“Malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo.”  Snímok, ktorý mapuje nielen pristátie Neila Armstronga (Ryan Gosling) na Mesiaci, ale aj jeho osobný život sa Vám dostane pod kožu. Nakrútil ho Damien Chazelle na motívy biografie o Armstrongovi, ktorá vyšla z pera Jamesa R. Hansena.

Ako fanúšik “vesmírnych” filmov určite neprehliadnite parádne ponožky so štýlovým vesmírnym motívom. Zahviezdite s nimi na každej planéte, dokonca aj mimo našej galaxie :).

Lucia Minárová