10 faktov o spánku, ktoré Vás prekvapia i pobavia

Medvedík koala prespí aj 20 hodín denne, žirafe stačia skromné 2 hodiny. Mláďa kosatky prvý mesiac nespí vôbec. Spánok v ríši zvierat je naozaj rozmanitý ale ani my, ľudia, v ničom nezaostávame.
iStock-908310294

Vedeli ste, že…

  1. bez jedla vydrží ľudské telo 3 krát dlhšie ako bez spánku? Zatiaľ sa na svete nenašiel nikto, kto by vydržal bez spánku viac ako 12 dní. 
  2. za posledných 100 rokov sa znížila celková doba spánku o 1 hodinu? Príčinou je umelé osvetlenie a niektoré technológie, napríklad smartfóny a tablety. Vydávajú modré svetlo a udržujú nás v bdelosti, hoci sme už dávno mali spať. 
  3. kedysi ľudia spávali na 2 etapy? Prvý spánok mali krátko po zotmení a druhý nadránom. Tento zvyk sa zmenil po priemyselnej revolúcii. 
  4. ženy potrebujú viac spánku ako muži? Ženy majú tendenciu robiť viac vecí naraz, ich mozog pracuje zložitejšie a preto potrebuje viac času na regeneráciu. 
  5. spánok v ponožkách podporuje prekrvenie nôh, čím pomáha ochladzovať organizmus a tak rýchlejšie zaspíte? Ponožky by mali byť priedušné a nie príliš hrubé. Nahliadnite do pestrej palety Veselých ponožiek od Paradoo a vyberte si tie svoje vysnívané. 
  6. každú noc sa nám sníva 3 až 7 snov? Niektoré sny si nepamätáme. Ak si chcete sen uchovať, zapíšte si ho hneď po zobudení. Neskôr si ho už pravdepodobne nebudete pamätať
  7. spánok vo dvojici je pokojnejší ako spánok single jedincov? Pri spoločnom spaní majú spánkové cykly tendenciu sa zladiť. Vedci dokonca zistili, že čím je vzťah hlbší, tým sú spánkové cykly viac zladené. 
  8. existujú potraviny, ktoré uľahčujú zaspávanie a zlepšujú kvalitu spánku? Patria medzi ne pistácie, mandle, kiwi, figy, bataty, banány, morčacie mäso, tuniak, losos, sardinky a harmančekový čaj.
  9. nedostatočný pitný režim zhoršuje kvalitu spánku? Ľudia, ktorí prijímajú málo tekutín počas dňa trpia dehydratáciou a spia kratšie. Tesne pred spaním už tekutiny nedopĺňajte, mohol by Vás uprostred noci zobudiť plný mechúr.
  10. tenisová loptička môže pomôcť proti chrápaniu? Treba si ju prišiť na zadnú stranu pyžama - tam, kde máme chrbát. Loptička nám zabráni aby sme sa v spánku pretočili na chrbát a začali chrápať. 

Lucia Minárová