Česaná bavlna

V dnešnej dobe je na trhu dostupných mnoho druhov materiálov, z ktorých si spotrebiteľ môže vybrať. Ako si však vybrať ten najlepší a najvhodnejší? Ideálne je, ak siahneme po prírodných materiáloch. Kvalitatívne a najmä zdravotné výhody tkanín z prírodných materiálov, ako je aj bavlna, si ľudia, čím ďalej tým viac uvedomujú a rapídne o nich narastá záujem oproti umelým vláknam, ktoré sú lacnejšie.

A v čom je bavlna taká výnimočná?

Bavlna je veľmi príjemná na nosenie, je vhodná pre citlivú pokožku alergikov a vyznačuje sa priedušnosťou, čo znamená, že sa v nej cítite sviežo a vďaka svojej savosti skvelo odvádza pot. Ďalšou jej výhodou je dlhá životnosť, čím prispieva k udržateľnosti.

 Odkiaľ sa získava bavlna?

Najrozšírenejšou plodinou používanou na výrobu priadzí je bavlník, ktorý je charakteristický bielymi až nahnednutými chumáčikmi plodov. Bavlníky sa pestujú už viac ako 5000 rokov, kde boli datované v Peru a Indii. Do Európy sa dostali až podstatne neskôr, a to v 10.stor. p.n.l. , do Talianska a Španielska. V súčasnosti sa najviac bavlny pestuje v Turecku, Egypte, Pakistane, Číne, Brazílii a USA.

Zber bavlny môže trvať 3 až 4 mesiace a aj v súčasnosti sa ešte niekde robí ručne. Bavlnené vlákno v chumáčiku tvorí len 1/3. Zvyšok tvorí listy, stonky a semená, ktoré treba očistiť tak, aby vlákna neboli poškodené. Aj niektoré zvyšné časti sa dajú použiť napr. zo semien sa vyrába bavlníkový olej. Následne sú vlákna zarovnávané a spracované do priadzí.

 

Pri česanej bavlne, z ktorej nájdete v našej ponuke ponožky HestySocks, sú vlákna špeciálne česané s cieľom zanechať len najdlhšie, najpevnejšie a najrovnejšie vlákna, pričom sa popritom odstraňujú ešte možné nečistoty. Odstránením krátkych nekvalitných vlákien sa bavlna stáva odolnejšou.

Rozdiel medzi klasickou bavlnoučesanou bavlnou je, že česaná bavlna je jemnejšia, hladšia, pevnejšia a menej náchylná na deformáciu a odolnejšia. Bavlna sa stáva kvalitnejšou, pohodlnejšou a priedušnejšou. Navyše, je menej náchylná na zmrštenie ako čistá bavlna.

 

V našej ponuke sa nachádzajú ponožky z vysokokvalitnej česanej bavlny vyrobené výhradne na Slovensku s rôznymi motívmi a dĺžkami.