Ochutnali ste už sushi?

Tradičné japonské jedlo sushi je známe ako pochúťka pripravená z uvarenej ryže, ktorá sa zachladí ryžovým octom dochuteným soľou a cukrom, riasami. Takýto základ sa doplní o surové ryby, či zeleninu a následne sa podáva so sójovou omáčkou, či wasabi. Na túto prípravu sa používa špeciálna ryža s vysokým obsahom škrobu. Najčastejšie ide o guľatozrnnú nišiki.

Aj keď sushi patrí k tradičným jedlám Japonska, jeho „kolískou“ nie je. Sushi sa zrodilo v Číne. Už v 7 st. n.l. miestni rybári fermentovali nakrájané kúsky surových rýb v ryži. Paradoxom bolo, že ryža sa nekonzumovala, ale používala sa len ku kvaseniu rýb. Až neskôr zistili, že to chutí spolu veľmi dobre a vznikli tak akési začiatky sushi. Celý tento proces bol však zdĺhavý. Takéto kvasenie, pri ktorom získalo kyslastú chuť, trvalo mesiace, niekedy aj rok, a tak hľadali spôsob ako tento proces nahradiť. Až v 17.storočí prišiel Japonec Matsumoto Yoshiichi upraviť recept tak, že doňho pridal ocot, ktorý nahradil kyslosť spôsobenú kvasením a skrátil proces prípravy.

Prečo práve „sushi“?

Slovo „sushi“ má dva významy. Prvým významom je ľahké ryžové jedlo, čím sushi nepochybne aj je. Druhý význam je kyslosť, ktorá je pre sushi typická.

Čoraz obľúbenejšia pochúťka zaznamenala pokrok v 18.storočí, keď Hanaya Yohei z mesta Edo začala na ulici predávať surové ryby s octovou ryžou.

Správne konzumovanie sushi

Sushi si môžete vychutnať s použitím bambusových paličiek, ale nebudete „vedľa“, keď ho budete konzumovať aj rukami. Je to úplne bežné. V japonských reštauráciách vám pred konzumáciou môžu ponúknuť aj mokrý uterák, ktorý slúži na utieranie rúk. Zaujímavosťou je, že v týchto krajinách sa na záver sushi jedla podáva Miso polievka, ktorá pomôže k správnemu tráveniu.

V súčasnosti je dostupných mnoho druhov sushi, ktoré ulahodia skutočne každému. Či už siahnete po kombinácia s rybami, či zeleninou, určite si pochutnáte. Aj my ideme s trendami, a preto vám chceme dopriať zážitok z japonskej „kuchyne“, ktorý môžete mať neustále so sebou. Stačí nakuknúť do našej širokej ponuky oku lahodiacim sushi boxom.