Sviatok sv. Valentína

14. február je dňom, kedy svoj sviatok oslavujú všetci zamilovaní – sviatok sv. Valentína. Oslavuje sa skoro na celom svete a aj keď nejde o novodobý sviatok, mnohí ani netušia odkiaľ vlastne pochádza a prečo sa oslavuje práve v tento deň.

Sviatok sv. Valentína sa spája hneď s tromi postavami v histórii – tromi mučeníkmi, ale najznámejšia legenda spojená s kresťanstvom je o kňazovi, ktorý žil v 3.storočí v Ríme. Cisár Claudius II. Bol veľký imperátor, ktorý prišiel na to, že vojsko je oveľa pevnejšie, ak ho tvoria slobodní, bezdetní muži, lebo nie sú ovplyvňovaní žiadnymi citmi. Preto v tomto čase uzákonil, že mladí muži, ktorých by mohol vo vojsku použiť, majú zákaz oženiť sa. Kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a potajomky vysluhoval sviatosť manželskú týmto mladým párom. Po čase to však cisár odhalil a kňaza uväznil. Aj vo väzení sa snažil byť nápomocný a liečil chorých. Bol odsúdený na smrť, aj keď mu cisár chcel udeliť milosť pod podmienkou, že sa zriekne kresťanstva. To však odmietol a následne bol sťatý 14. februára 269.

Zvyky a tradície

Ľudia sa zvyknú v tento deň obdarúvať drobnými darčekmi, ako sú kvety, čokoládky, valentínske pozdravy, no čoraz väčšiu obľubu si u nás nachádzajú aj ponožky so zamilovaným motívom, ktoré sú milým a veľmi praktickým darčekom.

Traduje sa, že prvým tvorcom valentínskych veršíkov bol francúzsky vojvoda Karol Orleánsky, ktorého po prehratej bitke uväznili v londýnskom Toweri. Odtiaľ poslal svojej žene do Francúzska prvú „valentínku“ . Dodnes si ju môžu ľudia pozrieť v Britskej knižnici, kde je uložená v zbierke manuskriptov.

O niekoľko rokov neskôr boli „valentínky“ zaužívané a po kráľoch ich začal používať aj prostý ľud. Masovo sa tento sviatok dostal medzi ľudí až v 19. storočí.

Dodnes má mnoho štátov tradície, ktoré s týmto sviatkom dodržiava.

Francúzi si v tomto období zdobia príbytky ružami a stromy valentínskymi kartičkami a mnoho párov si spolu vysadí strom lásky.

Filipínčania tento deň využívajú na hromadné svadby, ktoré sú časťou sponzorované aj vládou.

Bulhari si na lásku pripíjajú pohárom kvalitného vína, lebo oni si oslavu spájajú s bohom vína Dionýza a sviatok oslavujú ako Deň sv.Trifona Zarezana.

Ich susedia Rumuni oslavujú až 24.2 a pri tej príležitosti si darujú snežienky a tvár si umývajú snehom, aby mali zdravie a šťastie po celý rok. 

Už v spomínanom Anglicku sa traduje, že 14.februára si vtáky, najmä labute a holuby, volia svojich životných partnerov.

V Škótsku sa usporadúva festival, na ktorom si z klobúka losujú svoju Valentínku/Valentína, s ktorým majú následne pretancovať celý večer.

 

Našli ste si v tomto článku inšpiráciu na darček pre svojho blízkeho, poprípade tradíciu, ktorú budete praktizovať nie len na sviatok sv. Valentína? Veď ľúbiť sa a tešiť jeden druhého by sme mali celoročne nie len jeden deň v roku. :-)