Zaujímavosti o káve, ktoré si možno nevedel

Podmanivá chuť a vôňa, bez ktorej si väčšina z nás svoje ráno ani nevie predstaviť. Káva dodáva telu energiu a zlepšuje náladu a možno aj preto je tento nápoj takýto populárny. Po vode je na druhým najkonzumovanejším nápojom.

Druhé miesto jej ostáva aj v najpredávanejších komoditách sveta. Prvenstvo jej uchmatla ropa a jej celosvetová hodnota je viac ako 100 miliárd dolárov.

Pre mňa azda najprekvapivejší fakt bol ten, že káva je ovocie. Káva sa získava z kávovníka a keďže jeho plody patria do triedy bobúľ rovnako ako iné bobuľovité ovocie, vedci označujú ako ovocie aj kávu.

Kávu ako prvé objavili kozy. Traduje sa, že etiópsky pastier kôz si všimol, že jeho kozy po skonzumovaní bobúľ boli energickejšie. Bobule teda vzal do kláštora, kde z nich mnísi uvarili nápoj, po ktorom mali viac energie a vydržali sa dokonca modliť aj celú noc.

Myslím, že tento fakt je väčšine známy, ale opakovanie je matkou múdrosti a určite si zaslúži našu pozornosť. Tým faktom je, že najdrahšia káva je „Kopi Luwak“ . Pochádza z Indonézie a je vyrábaná z trusu Cibetky ázijskej, ktorý vznikne po konzumácii kávových zŕn. Vďaka fermentácii v tráviacom trakte vzniká jedinečná čokoládová chuť. Kilogram takejto kávy vás môže stáť približne 600 dolárov.

Ďalším prekvapivou zaujímavosťou je štát, ktorý patrí medzi najväčších kávičkárov. Ak tipujete Brazíliu alebo iné štáty južnej, či strednej Ameriky, ste vedľa. Prvenstvo ostáva u nás v Európe a to priamo v Škandinávii. Prekvapivé, že? Najväčší konzumenti kávy sú Fíni. V top trojke sa nachádzajú jeho susedia, a to Nórsko a Island.

Ktorá káva obsahuje viac kofeínu? Svetlá alebo tmavá? Ja by som sa priklonila k tmavej a hneď by som aj pohorela. Svetlá pražená káva obsahuje viac kofeínu ako tmavá, pretože je pražená kratšie.

Rozvod kvôli káve? Áno, aj to bolo možné v arabskej kultúre. Bol to vlastne jeden adekvátny dôvod na rozvod v týchto krajinách. Ak muž nevedel zabezpečiť dostatok kávy pre svoju manželku, mohla sa rozviesť.

Milujete kávu až tak, že by ste sa v nej kúpali? Žiaden problém. Stačí si len zaletieť do Japonska medzi mestá Yokohama a Tokio a môžete si dopriať horúce kávové kúpele v japonskom Hakone.

Aj vy ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu? Nabudúce si ju odporúčam vopred k čítaniu pripraviť, aby ste z nej mohli usrkávať. Ako správnemu kávoholikovi vám však bude lepšie chutiť v tých pravých kávičkárskych ponožkách , ktorých ponuka určite poteší tých správnych milovníkov tohto tekutého pokladu.