Pochádza pizza skutočne z Talianska?

Tenká alebo hrubá, vegetariánska, či bohato obložená. Každý ju má rád inak, ale nepochybne patrí pizza k jedným najobľúbenejším jedlám na svete o čom svedčia aj štatistiky, a to napr., že v USA sa každú sekundu zje cca 350 kúskov pizze a ročne si ľudia po celom svete objednajú viac ako 5 miliárd pízz.

Aj keď sa nám pizza automaticky spája s Talianskom, jej pôvod a počiatočné podoby majú však korene úplne niekde inde. Asi málokoho by napadlo, že prvá pizza, samozrejme nie taká ako ju môžeme poznať dnes, bola pripravená už v antickom Grécku. Práve tam si Gréci obložili plochý chlieb zeleninou a olivovým olejom a vznikla tak prapodoba dnešnej pochúťky.

Je však pravdou, že prvá pizza, ktorá sa začala predávať vznikla v 18.storočí práve v Taliansku. Spočiatku sa predávala chudobným, keďže aj jej „obloženie“ bolo skromné - boli to len akési ochutené kúsky cesta. Neapolskí roľníci si veľmi obľúbili paradajky dovezené z Ameriky, a tak postupne vznikol aj paradajkový základ, ktorý začali mazať ako základ.

Prvú pizzériu, ktorá je aj dodnes otvorená, otvorili v Neapole v roku 1738 a môžete ju poznať pod názvom L’Antica Pizzeria Port’Alba.

Prečo práve Margherita?

Medzi jednu z najznámejších a najobľúbenejších pízz patrí dodnes Margherita. Aj keď sa pizza označovala ako jedlo chudobných, aj napriek tomu sa ju kráľ Umbert I. rozhodol ochutnať so svojou manželkou, Margheritou Savojskou, keďže boli známi návštevami  po svojom ľude a ochutnávaní ich jedál. Kuchár pre nich pripravil trojfarebnú pizzu, aby farbami čo najvernejšie pripomínala vlajku Talianska. Pozostávala rovnako ako teraz z bazalky, paradajkového základu a mozarelly. Kráľovnej tak zachutila, že sa ju rozhodli pomenovať podľa nej – Margherita.

Prvá pizzéria bola v USA otvorená v roku 1905 Lombardim na Manhattane. Pizzéria Lombardi je otvorená dodnes, hoci už nie na pôvodnom mieste, ale pec je stále pôvodná z roku založenia. Pizzu v USA preslávili najmä americkí vojaci, ktorí sa vrátili počas druhej svetovej vojny z Talianska, kde túto pochúťku konzumovali. Americká pôda je rodiskom aj diskutabilnej pizze Hawai, ktorú jedna skupina miluje a druhá pred ňou obracia zrak. Tá vznikla v Kanade a dodnes ju sprevádzajú emócie rôzneho druhu.

Aj v našej ponuke sa pizza Hawai nájde, ale tá vám rozhodne chutiť bude, či už ananás na pizze obľubujete alebo zatracujete. Ak však zatúžite po nejakej inej chuti, naša ponuka ponožkových pízz vám je k dispozícii kedykoľvek dostanete na ne chuť.