Najobľúbenejšia príloha

Príloha obľúbená u všetkých generácií zlatistej farby. Hádam nemusím konkretizovať, že ide o hranolky. Vyprážanú pochúťku milujú ľudia po celom svete. Burgre, hotdogy, pizza, či hranolčeky sú už nejak automaticky spájané s Amerikou. O titul „vynálezcu“ hranoliek sa paradoxne bijú dve európske krajiny a nie Američania. Odveký súboj medzi Belgickom a Francúzskom nemá víťaza ani po toľkých rokoch.

Francúzsko alebo Belgicko?

Väčšina zdrojov sa prikláňa na belgickú stranu, podľa ktorých hranolky vznikli v 17. storočí, kedy belgickí sedliaci konzumovali na tenké plátky narezané, vysmážané ryby. Keď v zime rybník zamrzol, museli hľadať alternatívu, čím boli práve vysmážané plátky zemiakov.

Podľa Francúzov hranolky objavil kuchár Marie-Antoine Carême, ktorý chcel pre nešťastnú lásku spáchať samovraždu. Keďže sú výhonky zemiakov jedovaté, myslel si, že jedovaté budú aj samotné plody, preto si ich nakrájané na panvičke vysmažil. Na jeho prekvapenie mu namiesto smrti zaistili večnú slávu.

Niektoré zdroje uvádzajú, že sa hranolky zrodili dokonca v Španielsku.

V medzinárodnej gastronómii sa hranolky označujú ako pommes frites (z fran. vyprážané jablká) a v Ameriky zasa french fries. Hovorí to teda o ich pôvode? Ale kdeže. Za francúzsky názov vďačia americkým vojakom počas 1.sv.vojny, ktorí sa do nich zamilovali a keďže je jedným z oficiálnych jazykov práve francúzština, nazvali ich francúzskymi hranolkami.

Či je pravda na jednej alebo na druhej strane, milujú ich všetci bez ohľadu na národnosť. Navyše, pre Belgičanov sa stali hranolky národným jedlom a ročne ich skonzumujú o približne 1/3 viac ako Američania. Kornútiky plnené touto vyprážanou lahôdkou stretnete doslova na každom kroku. Belgické hranolky sú veľmi chutné, lebo sa vysmážajú zásadne v živočíšnom tuku a nie v oleji, krájajú sa hladkým ostrým nožom na väčšie plátky, aby sa nenapili prebytočným tukom a na ich prípravu sa používa špeciálna odroda zemiakov Bintje.

My vám ponúkame ešte špeciálnejšiu „odrodu“, a to lahodné hranolkové ponožky pre tých najväčších fajnšmekerov. Tie budú chutiť každému a kombinovať ich môžeš podľa svojej chute, aj keď ti vysmážané nechutia. :)