Chrumkavá maškrta

Keď sa povie „popcorn“ väčšina z nás si v pamäti vybaví kino, dobrý film a omamnú vôňu. Popcorn je predsa odjakživa spätý s pohodou pri filme v kine a nie jeden z nás obľubuje kino aj práve preňho a pre jeho nezameniteľnú chuť, ktorú si môžeme dopriať už v rôznych príchutiach na sladko, či na slano. Popcorn sa pripravuje zohrievaním kukuričných zŕn, čo spôsobí ich puknutie. Škrob, ktorý zrnko predovšetkým obsahuje, sa zmení na „penu“, zrnko sa pretočí, a tak vzniká jeho charakteristický tvar.

Na skok do mexika

História popcornu siaha hlboko do Ameriky a to konkrétne do Mexika, kde je kukurica dodnes veľmi rozšírená. Milým prekvapením pre mňa bolo, že „pukajúcu kukuricu“ objavili už starí Indiáni, ktorí boli náhodným pozorovateľom tejto magickej činnosti - áno, vnímali to ako kúzlo, zázrak a dokonca popcornom uctievali aj svojich bohov.  Následne ho vyrábali v hlinených nádobách vysypaných horúcim pieskom. Používali ho aj na ozdobu oblečenia a objavili ho dokonca aj v starých peruánskych hroboch. Jeho vek sa odhaduje na 5000 rokov.

S kolonistami sa dostal do ďalších končín Ameriky a bol používaný aj na výrobu popcornovej polievky, či sa dokonca konzumoval s mliekom a cukrom podobne ako raňajkové cereálie. Do Európy sa dostal až v roku 1630. Vo Wisconsine je popcornová polievka dokonca považovaná za národnú pochúťku.

Postupne už nebol konzumovaný len doma, ale začal sa predávať aj na verejných spoločenských podujatiach ako občerstvenie. Prvý mobilný popcornovač bol vynájdený v roku 1885 Charlesom Cretorsom v Chicagu, ktorý ho vďaka parou poháňaným strojom mohol vyrábať a predávať priamo na ulici.

Netradičný popcorn

S nápadom popcorn ozvláštniť prišiel Friedrich Ruckheim na konci 19. stor., kedy začal vyrábať sladký, karamelový popcorn. Vedeli ste, že v súčasnosti je na trhu až 22 príchutí?

My vám však ponúkame popcorn ako žiaden iný, a to v prevedení chutných ponožiek v klasickom kinovom vedierku, ktoré zahrejú každého milovníka tohto chrumkavého snacku. S týmito ponožkami môžete maškrtiť večne a mať svoju obľúbenú dobrotu stále so sebou. Veď správny milovník popcornu sa pozná hneď na prvý pohľad a nie len na Popcorn Day 19. januára, kedy táto maškrta oslavuje svoj deň.

 

Užitočné mlsanie

Popcorn obsahuje antioxidanty polyfenoly, dokonca vo väčšej miere ako v niektorej zelenine, či ovocí. Kukurica obsahuje vitamíny A, B, vlákninu a sacharidy, ale na druhej strane je vhodne pripomenúť, že nepatrí k nízko kalorickým snackom, aj keď naše popcornové ponožky také rozhodne sú ????