Slovenský deň kroja

Návrat do školských lavíc, koniec leta, oberačky. S tým si najčastejšie spájame september. Už tretí rok sme však svedkami niečoho unikátneho. Niečoho, čo stojí za povšimnutie. Slovenský deň kroja - podujatie zamerané na šírenie tradícií a prezentáciu slovenských ľudových krojov. Aby sme nezabudli aké vzácne kultúrne dedičstvo nám zanechali naši predkovia.

1

Ako sa to začalo

Oslava našich tradícií začala v roku 2018, pri príležitosti 70. výročia založenia týždenníka Slovenka. V Banskej Bystrici sa stretlo viac ako 2600 ľudí v krojoch. Prvý ročník sa dokonca zapísal do Slovenskej knihy rekordov. Bol zaznamenaný doteraz najväčší počet ľudí v krojoch na jednom mieste. Tento rekord bol už nasledujúci rok prekonaný - srdce Slovenska navštívilo až 3882 ľudí v krojoch. Túto krásu dopĺňal 12 hodinový kultúrny program plný hudby, spevu a tanca.

2

“Tento rok prídeme za Vami”

Také bolo motto roku 2020. Po dvoch úspešných ročníkoch sme mohli sledovať 3. ročník v novom šate. Vzhľadom na sprísnené opatrenia sa deň kroja presunul na naše televízne obrazovky. Tentoraz to boli Donovaly, ktoré ožili folklórom. Online prenosu z 12. septembra predchádzala séria krátkych dokumentov z rôznych kútov Slovenska. Štáb navštívil takmer 40 miest a obcí aby zachytil jedinečnosť slovenských regiónov, ich krojov a zvykov.

Iný kraj, iný kroj

Každý región sa pýši vlastnými tradíciami ale aj typickými odevmi, na ktoré sme dodnes právom hrdí. V minulosti, keď sa ľudia stretli na jarmoku, hneď vedeli, kto odkiaľ pochádza. Kroje sa odlišujú aj v závislosti od svojej funkcie - inak vyzerá kroj pracovný, inak sviatočný. Ušitie a zdobenie jedného sviatočného kroja trvalo niekoľko týždňov, niekedy mesiacov. Jednotlivé prvky odrážali postavenie v spoločnosti, rodinný stav a vierovyznanie.

3

Ako je to dnes?

Hoci sa kroj vytratil z nášho každodenného života, stále má mnoho priaznivcov. Sú dedinky, kde bežne stretnete babičky hrdo odeté v kroji. Je ich čoraz menej, ale aj mladá generácia sa prebúdza. Možno ste už počuli o stredoškolákoch, ktorí sa rozhodli maturovať odetí v kroji. Očovský kroj ako večerná róba dokonca zahviezdil na Plese v opere. Tento tradičný odev je stále medzi nami prostredníctvom folklórnych motívov, ktoré nás obklopujú a tešia sa čoraz väčšej obľube. Na teniskách, oblečení, doplnkoch, jednoducho všade. Najnovším trendom sú napríklad aj farebné ponožky s krásnym ľudovým vzorom. Tie naše sú kvalitne a poctivo vyrobené na Slovensku a vďaka vysokému podielu bavlny sú priedušné a sadnú Vám ako uliate. Či už si vyberiete krásny ľudový motív inšpirovaný legendárnymi Čičmanmi, alebo ponožky so vzorom ľudovej krojovej výšivky, naše folklórky zahrejú nielen vaše nohy, ale aj vaše srdiečko.

 

Lucia Minárová