Svetový deň bez áut

Svetový deň bez áut si pripomíname 22. septembra a je vyvrcholením kampane “Európsky týždeň mobility”. Jej cieľom je upozorniť na fakt, že ľudia sú denne vystavení dopravným zápcham, znečistenému ovzdušiu a hluku z dopravy. Tohtoročným heslom kampane je  “Čistejšia doprava pre všetkých”.

1 správne

MHD zadarmo aj cyklojazdy

Vybrané ulice a námestia v celej Európe v utorok 22. septembra ostávajú bez áut a výfukových plynov. Prednosť majú nemotorizované dopravné prostriedky, ktoré neškodia životnému prostrediu. Zapoja sa tiež viaceré slovenské mestá, ktoré pre svojich občanov pripravujú rôzne benefity a podujatia. Napríklad v Prešove a Spišskej Novej Vsi môžu všetci v tento deň cestovať MHD zadarmo,  V Trnave je potrebné preukázať sa vodičským preukazom. Žilina, Liptovský Mikuláš, Piešťany a Hlohovec ožijú večernými cyklojazdami. Vítaní sú všetci cyklisti, kolobežkári, ale aj korčuliari.

Auto nechajte doma

Naše ovzdušie je znečistené, ale dobrá správa je, že ešte stále je tu šanca tento stav zvrátiť. Každý z nás môže prispieť svojou troškou. Až 40 % všetkej dopravy predstavuje presun do práce a späť. Cestovanie do práce inak ako autom má obrovský význam. Nielen jeden deň, ale po celý rok. Poďakuje sa nám planéta i naše zdravie. Možností je viac než dosť, stačí prekročiť svoju komfortnú zónu.

2 (1)

Hromadná doprava je "in"

Ak máte v dosahu dobré autobusové, či vlakové spojenie do práce, využite ho. Hlavné cesty sú čoraz viac preplnené a tak význam hromadnej dopravy narastá. Hoci nie sú 100% ekologické, zanechávajú menšiu uhlíkovú stopu, pretože dokážu jednou jazdou prepraviť neporovnateľne viac ľudí ako osobné autá. A ako bonus Vám odpadnú starosti so šoférovaním a parkovaním. Namiesto trčania v zápche si pohodlne prečítate noviny alebo knihu. Ak vystúpite o jednu zástavku skôr a doprajete si krátku prechádzku, zlepšíte si kondíciu.

3 (1)

Rýchlo a ekologicky

Presuny v rámci mesta bývajú časovo náročné, najmä v rannej špičke. Ak rozmýšľate ako sa dostať do práce rýchlejšie a ekologickejšie, stavte na elektrickú kolobežku. Je nielen trendová, ale aj veľmi praktická. Zaparkujete hoci aj v kancelárii. Ak si nechcete kupovať vlastnú, vo väčších mestách (napríklad Bratislava, Košice, Prešov, Trenčín) si ju môžete požičať. Výborná voľba je tiež bicykel, najmä ak máte sedavé zamestnanie. Ranná rozcvička vás pozitívne naladí do nového dňa a v práci budete výkonnejší. Naviac môžete skvelým spôsobom zvýrazniť svoj štýl s veselými ponožkami s cyklo-tematikou na nohách. V rámci Svetového dňa bez aút Vám navyše do konca tohto týždňa ponúkame na vybrané tematicky ladené ponožky zľavu 20% z pôvodnej ceny. Stačí pri objednávke v košíku zadať kód CO2FREE. 

Produkty na ktoré možno uplatniť zľavový kód:

Spôsobov ako pomôcť našej planéte je neúrekom, všetky však v prvom rade začínajú v hlave každého z nás. Netreba začínať hneď ničím radikálnym (takéto pokusy sú väčšinou odsúdené na neúspech). Na začiatok úplne postačia maličkosti, ktoré sú pre mnohých z nás už samozrejmosťou ako napríklad separovanie odpadu, bojkot predražených v plaste balených vôd či jednorazových igelitových tašiek a vrecúšok. 

My v paradoo sme si tiež dali svoje “eko-predsavzatie” a preto sú naše ponožkové darčekové boxy balené v obaloch z recyklovaných plastov a pri balení Vašich objednávok sa snažíme vyhýbať plastovým obalom. Nie je to veľa, no keď každý z nás urobí aspoň malý krok správnym smerom, vo výsledku všetci spolu môžeme prinajmenšom poupraviť “neveselý” kurz, ktorým sme nasmerovali našu planétu a životné prostredie.

Prajeme vám krásny Svetový deň bez áut!

Lucia Minárová