Svetový deň behu

Svetový deň behu si pripomíname 5. novembra. Založil ho v roku 1999 bežec Bill McDermott s cieľom podporiť boj proti chudobe vo svete. Pridajte sa aj Vy. Podporíte nielen boj proti chudobe ale najmä svoju imunitu, kondíciu a duševnú pohodu. Máme pre Vás 6 tipov ktoré Vám pomôžu rozbehnúť sa.

running1

  1. Stanovte si reálne ciele a začínajte pozvoľna

Teraz ste odhodlaní, ale Vaša motivácia môže časom klesať. Preto si radšej stanovte jeden veľký dlhodobý cieľ. Koľko kilometrov by ste chceli zabehnúť za rok? Tento cieľ si potom rozmeňte na mesačný a týždenný cieľ. Tieto ciele by mali byť reálne a dosiahnuteľné, ich splnenie Vás poteší a motivuje ísť ďalej. Stiahnite si do mobilu aplikáciu, ktorá Vám bude merať čas, vzdialenosť a rýchlosť. Všetko si zapisujte. Začínajte postupne, kľudne aj chôdzou alebo joggingom (striedanie chôdze a behu). Ako sa bude zlepšovať Vaša kondícia, budete pridávať aj záťaž.

  1. Pripravte sa vopred

V prvom rade si vyhraďte dostatok času. Niekomu vyhovuje ráno, niekomu večer, dôležité je aby to bolo pred jedlom, respektíve 2 hodiny po jedle. Oblečenie a obuv si pripravte už deň predtým na viditeľné miesto. Základom sú kvalitné bežecké topánky a oblečenie primerané počasiu. Myslite aj na slúchadlá. Dynamická hudba, audiokniha, cudzie jazyky. Vyberte si to, čo Vám urobí radosť.

run2

  1. Naučte sa správnu techniku behu

Technika behu sa často podceňuje. Aby ste si neublížili, na začiatok odporúčame obrátiť sa na trénera alebo skúseného bežca, ktorý Vás usmerní. Ak takú možnosť nemáte, nezúfajte. Na internete nájdete množstvo videí, ktoré sa touto témou zaoberajú.

  1. Nájdite si parťáka

Ak máte spojenca, máte vyhraté. Budú aj dni, kedy sa Vám nebude chcieť. Budete unavení. Bude pršať. Budete to chcieť vzdať. Príde kríza. Ale Váš bežecký parťák už stepuje pri dverách a Vy nemáte na výber. Nakoniec budete radi že Vás vytiahol von a nabudúce mu to vrátite.

  1. Vyberajte si rôzne trasy

Každý druhý deň rovnaká trasa? Niekomu to môže vyhovovať ale ak máte pocit že to začína byť nuda, treba s tým niečo robiť. Zmapujte blízke okolie. Cyklotrasy, lesné chodníky, poľné cesty, parky, hrádze, kopce, schody. Skúste zakomponovať svoj tréning do bežného života. Využite cestu z práce, venčenie psíka alebo víkendové výlety do prírody. Máte malé deti a pocit, že Vám nezostáva čas pre seba? Prechádzku s kočíkom môžete aj odbehnúť. Alebo vytiahnite deťom bicykle a bežte popri nich. Hlavne si to užívajte.

  1. Odmeňte sa

run3

Dosiahli ste svoj prvý bežecký cieľ? Odmenou Vám je určite dobrý pocit ale prečo si neurobiť radosť. Doprajte si nejakú maličkosť, ktorá sa stane symbolom Vášho úspechu ale aj ďalšou motiváciou. Pretože nie je umenie začať, ale vytrvať. A to sa Vám s bežeckými ponožkami od paradoo určite podarí. Kompresné bežecké ponožky Vám poskytnú oporu počas záťaže a napomáhajú cirkulácii krvi smerom hore k srdcu. Zabudnite na ťažké nohy a behajte s ľahkosťou. Vďaka kombinácii špičkovej kvality a originálneho dizajnu sa stanú Vašim obľúbeným kúskom. 

Beh je spolu s chôdzou najprirodzenejším pohybom. Behať sa dá všade a v každom počasí. Dôležitá je pravidelnosť. Ak ste sa odhodlali vybehnúť za pevným zdravím a dobrou náladou, držíme palce!

Lucia Minárová