Harry Potter - 5 zaujímavosti (nielen) z Rokfortu

Keď pred 23 rokmi vydala (vtedy ešte) neznáma autorka J. K. Rowlingová prvý diel Harryho Pottera, ani len netušila aký ošiaľ spôsobí. Dnes patria jej knihy k najpredávanejším titulom a filmy k najlepšie zarábajúcim snímkom na svete. Dnes sme si pre Vás pripravili 5 zaujímavostí práve zo sveta Harryho Pottera:

harry-potter-knihy

1. Prvé vydanie sa vydražilo za vyše 65-tisíc €

Prvé vydanie knihy Harry Potter a Kameň mudrcov uzrelo svetlo sveta v roku 1997. V tom čase vyšlo v náklade 500 kusov. Kto si knihu vtedy kúpil, asi netušil, že z nej raz bude vzácny zberateľský kus. Angličan, ktorý ju pred 21 rokmi kúpil svojim deťom, ju teraz vydražil za 60-tisíc libier (vyše 65-tisíc eur). Dobrá investícia čo poviete?:).

2. Rokfort naozaj existuje

Zámok s hrubými kamennými múrmi a množstvom vežičiek nájdete v mestečku Alnwick na severovýchode Anglicka. Alnwick Castle je druhým najväčším zámkom vo Veľkej Británii a ešte pred príbehmi o mladom čarodejníkovi sa tu natáčali známe filmy ako Robin Hood či Dracula.harry-potter-rockfort

3. Miesta, kde sa nakrúcalo sa stali turistickou atrakciou

Londýn je známy svojimi zákutiami pre milovníkov Harryho Pottera. Nájdete tu kultovú Veľkú sálu, kde sa zmestilo asi 400 malých kúzelníkov, ale aj legendárne nástupište 9 a ¾, kde sa študenti Rokfortu vždy na konci prázdnin rozbehli s vozíkom oproti stene. K populárnym atrakciám teraz pribudla aj bronzová socha Harryho na metle Nimbus 2000. Nachádza sa na Leicester Square, pár metrov od miesta, kde sa uskutočnila filmová premiéra prvého dielu.

4. Počuli ste o videohre zo sveta Harryho Pottera?

Akčná RPG hra s názvom Hogwarts Legacy vyjde v roku 2021. Dostanete sa v nej na čarodejnícku školu a zistíte na vlastnej koži, aké to je byť čarodejníkom. Prenesiete sa do Rokfortu v 19. storočí, spoznáte svet kúziel a tajomné bytosti v ňom.

5. Nové vydanie Harryho Pottera ilustroval šikovný Slovák

Je to už 20 rokov čo sme sa na Slovensku začítali do kúzelných príbehov o malom čarodejníkovi. Pri tejto príležitosti vychádza špeciálne výročné vydanie siedmich dielov v novom šate. Tentoraz sa o ilustrácie postaral talentovaný Slovák Adrián Macho. Ilustrácie sa nesmeli opierať o filmovú adaptáciu a tak vznikali len na základe knižných opisov a predstavivosti. Zaujímavosťou je, že pri stvárnení Rokfortu ho inšpiroval Bojnický zámok.

harry-potter-reading-book

Harry Potter je kultová záležitosť, na ktorej vyrástli milióny detí. Každý chcel hrať metlobal a čarovať pomocou kúzelnej paličky. Aj keď sme už dospelí, stále môžeme byť súčasťou tohto magického sveta. Ste múdry Bystrohlav alebo typický Slizolin? Aj bez triediaceho klobúka si môžete teraz vybrať svoje originálne ponožky s motívom Harry Potter

Lucia Minárová