Viete ako zariadiť detskú izbu?

Zariadiť malé kráľovstvo pre naše ratolesti vôbec nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ako deti rastú, ich potreby sa menia. Inak vyzerá izba škôlkara a inak izba teenagera. Dnes si posvietime na to, ako zariadiť izbičku pre tých najmenších.

iStock-1127330470

Orientácia a dispozícia

V detskej izbe trávia deti podstatnú časť dňa, preto by mala byť presvetlená a slnečná. Jej ideálna orientácia je na juhovýchod alebo juhozápad. Detská izba patrí do nočnej časti, ďalej od obývačky, aby ste mohli prijímať návštevy, aj keď drobec práve spí. Najlepšie hneď vedľa Vašej spálne, budete nablízku, keď bude v noci niečo potrebovať. Rozmiestnenie izby má tiež svoje pravidlá. Posteľ by nemala byť umiestnená na trase medzi dverami a oknom, ani blízko radiátora. Písací stôl postavte pod okno. Je tam najviac denného svetla a tiež výhľad von. 

Funkčnosť a bezpečnosť 

Ak bývate na vyššom poschodí, zabezpečte okná poistkami alebo použite odnímateľnú kľučku. Do elektrických zásuviek dajte chráničky. Plávajúca podlaha, ktorú dnes máme vo väčšine príbytkov, je praktická, ale pre dieťa môže byť príliš tvrdá a šmykľavá. Pre pohodlné a bezpečné hranie zvoľte skladaciu penovú podložku, dá sa ľahko a rýchlo vyčistiť. 

Vyberajte nábytky, ktoré nemajú ostré hrany. Ideálne sú menšie kusy nábytku, ktoré sú variabilné. Otvorené úložné priestory umiestnite na dosah dieťaťa - môže si samo vyberať aj odkladať hračky. Uzavreté skrinky, ktoré sa nachádzajú vyššie, obsluhujú rodičia. Môžete tam uskladniť oblečenie alebo hračky s malými časťami, skladačky a puzzle. Nábytok pre istotu pripevníme o stenu, aby sa neprevrátil. 

Malá posteľ síce ušetrí nejaké miesto v izbe, ale o pár rokov ju treba vymeniť za veľkú. Oplatí sa teda investovať skôr do klasickej veľkej postele s kvalitným matracom. Pre menšie deti je ideálna nízka posteľ, vyvýšená alebo poschodová dokáže ušetriť veľa priestoru. Deti sa v spánku presúvajú po celej posteli, preto nesmie na nej chýbať bočnica, ktorá zabráni spadnutiu z postele. Najlepšia je odnímateľná, keď dieťa podrastie, už ju nebude potrebovať a zbytočne by zavadzala. 

iStock-614610390

Farby a svetlo

Ak sa chystáte na maľovanie stien, buďte dôsledný pri vyberaní farieb. Dnes už máme na trhu ekologické farby, ktoré neuvoľňujú do ovzdušia chemické látky. Navyše sú aj umývateľné. Od momentu, kedy Váš drobec objaví pastelky to určite oceníte. Bielou nič nepokazíte, práve naopak, priestor opticky zväčší a presvetlí. Ak rozmýšľate nad farebnými stenami, mali by byť skôr jemné, pastelové. Krikľavé farby a výrazné vzory pôsobia rušivo. 

Keďže detská izba je pestrofarebná sama osebe, nábytok zvoľte jednofarebný. Pri výbere doplnkov sa držte palety 2-3 farieb, ktoré ladia s podlahou, nábytkom a stenami. Uľahčí Vám to kombinovanie a nakoniec bude všetko pekne ladiť. Z doplnkov je najdôležitejší zatemňujúci záves, ktorý Vám uľahčí najmä poobedné uspávanie a tiež tlmené nočné svetielko. Siahnite po teplých farbách, ako žltá alebo červená, ktoré upokojujú a pripravujú telo na spánok. Studené svetlo, ako napríklad modré pôsobí povzbudzujúco a môže narúšať zaspávanie.

 

Útulnosť

Keď už máme kvalitný základ, môžeme sa pohrať s doplnkami. Pre krajší efekt si zvolíme jeden hlavný motív, ktorý použijeme na stenách, textíliách a dekoráciách. Zvieracie motívy zbožňujú azda všetky deti a sú vhodné rovnako pre dievčatá, ako aj pre chlapcov. Popustite uzdu svojej fantázii a oživte prázdne steny úžasnými detskými plagátmi so zvieratkami. Vyčarujte si na stene rozprávkový les aj s jeho obyvateľmi - medveďom, jeleňom, líškou a ježkom. Alebo si vybudujte vlastnú zoo, v ktorej samozrejme nesmie chýbať lev, tiger, žirafa, zebra a krokodíl. Rozkošné zvieratká potešia každého nezbedníka a zútulnia každú izbičku. 

 

Lucia Minárová