Plast náš každodenný

Dnešná doba nám prináša rôzne vymoženosti, o ktorých mohli naši starí rodičia iba snívať. Sú to bežné veci okolo nás, bez ktorých si už nevieme predstaviť život. A takmer všetko je vyrobené viac, či menej z plastu. Až polovicu plastového odpadu tvoria jednorázové obaly. Vyrábať a spotrebúvať ich menej má preto obrovský zmysel. Ako na to?

iStock-1083314776

Počuli ste o “Zero Waste”?

Smeti vynesiete poctivo do kontajnera a viac sa Vás netýkajú. Dokonca sa snažíte separovať. Život s nulovým odpadom si však celkom nedokážete predstaviť. Nevadí. Niekde začať treba. Zamyslite sa, ako by sa dal odpad vo Vašej domácnosti minimalizovať. Pomôckou Vám môžu byť základné princípy tzv. “Zero Waste” iniciatívy:

 

 

 

  1. Odmietnite, čo nepotrebujete.
  2. Zredukujte, čo skutočne potrebujete. 
  3. Znovu použite a opravte.
  4. Zrecyklujte, čoho sa nemôžete zrieknuť, zredukovať, opraviť.
  5. Skompostujte zvyšok.

iStock-1138028289

Ako začať?

Denne počúvame z každej strany správy o tom, koľko ton odpadu sa vyprodukuje, ako sú zamorené oceány. A potom prídeme do obchodu a takmer každý produkt je zabalený v plastovom obale - niekedy úplne zbytočne a nezmyselne. Bohužiaľ dúfať v to, že si korporáty samé vstúpia do svedomia a začnú produkovať menej zbytočného odpadu by bolo z našej strany naivné. No kým sa spamätajú “tí hore” a začne sa osud planéty a životného prostredia riešiť aj platnou legislatívou, môžeme k zmene prispieť aj my sami.  Nebude to ľahké, no aj drobné ústupky sa rátajú. Prinášame Vám aspoň zopár tipov, ako sa s touto výzvou popasovať. 

  • Nakupujme bezobalovo 

Bezobalové obchody stále pribúdajú. Okrem trvanlivých potravín tu nájdete aj čapovanú drogériu. Prinesiete si z domu nádobky a vrecúška a odnesiete si dobrý pocit. Látkové vrecúška využijete aj pri nákupe v supermarkete, či na trhu. Zabalíte do nich pečivo, ovocie aj zeleninu. Zbohom jednorázové sáčky. 

  • Používajme EKO tašky

Časy, keď sme si s každým nákupom priniesli domov aj šušťavý “suvenír” v podobe nevkusnej igelitky sú našťastie dávno preč. Pekné a praktické nákupné tašky sa stali našou povinnou výbavou a ekologické alternatívy sú už dostupné aj v každom supermarkete. Za nás určite odporúčame našu Jutovú EKO tašku, ktorá Vás krásnym spracovaním poteší pri každom nákupe. Minimalistický štýl doplnený folklórnym motívom si získa nielen Vás. Vďaka baleniu v milom vrecúšku poteší tiež ako darček.


  • Dajme veciam druhú šancu

Kabelka či taška do práce je neodmysliteľnou súčasťou nášho bežného dňa. Ste “eko pozitívni”? Mali by ste si vybrať takú, ktorá to povie za Vás. Originálnu tašku cez plece z recyklovaných materiálov si zamilujete na prvý pohľad. Nie je to len obyčajná taška. Každá má za sebou svoj vlastný príbeh. Príbeh o tom, že nepotrebné veci sa vďaka recyklácii dokážu premeniť na užitočné. Teraz si k nej môžete doladiť aj originálny obal na notebook vyrobený z recyklovaných materiálov. Vyšperkujte svoj imidž touto nerozlučnou dvojicou.


Naše každodenné rozhodnutia vytvárajú našu budúcnosť a každý z nás má veľa možností ako prispieť k tomu, aby bola krajšia a lepšia. Skúsme začať drobnosťami, každý od seba a konečným výsledkom možno budeme sami prekvapení.

Lucia Minárová